Ajatuksia myyntitoimiston arjesta

09.06.2023

Myyntityö, tuo monelle jossain määrin tuttu juttu, mutta kuitenkin vähän vieras asia. Tässä kertomus Intensiven myyntitoimiston arjesta ja ajatuksia siellä työskentelystä. Ajattelijana sekä kirjoittajana toimii 25-vuotias rekrytointiharjoittelija, nimeltään Miika Laaksonen. 

Ensimmäisiä ajatuksia

Aamuaurinko vasta sarastaa, mutta kuhinaa riittää. Ihmiset ovat uppoutuneet puhelimiinsa matkalla kuka minnekin, osa siemaillen samalla kahvia. Kyseessä on arkiaamu Töölössä Museokadun läheisyydessä. Kävellessäni kohti määränpäätä lämmin kesäaamu saa ajatukset vaeltamaan kesämuistoissa ja mitä kivaa sitä kesälle tulee keksittyä. Määränpään lähestyessä haaveilu alkaa kohdistumaan työhön liittyviin asioihin. Ajatukset poukkoilevat päivän haasteista siihen mitä kivaa olisi tällä kertaa luvassa, jos päivän yhteiset tavoitteet täyttyvät. Saapuessani määränpäähän haaveilu loppuu ja on aika keskittyä tulevaan päivään.

Päivän kulku

Ovesta sisään tullessaan kahvin tuoksu valtaa tilan, jonka jälkeen toimitusjohtajan reipas tervehdys johtaa lyhyeen kuulumisten vaihtoon. Pikkuhiljaa kun kaikki ovat saapuneet ja kuulumiset vaihdettu on palaverin aika. 5-10 minuutin palaverin aikana käydään läpi mitä on luvassa ja mitkä ovat henkilökohtaiset sekä yhteiset tavoitteet. Tavoitteisiin pääsy rohkaistaan pikku palkinnoin, joka tällä kertaa on herkkuja lähileipomosta. Tämän jälkeen puheen sorina ja aito tekemisen meininki valtaa tilan. Itse perehdyn työpaikkailmoitusten ihmeelliseen maailmaan. Yleisesti toimistolla työn keskeyttää kysymykset miten toimia tietyissä tilanteissa sekä muutamat tuuletukset onnistumisille.

Puolen päivän jälkeen on hetki rauhoittua lounaan äärelle. Lounaan yhteydessä osa jutustelee niitä näitä ja osa keskittyy omiin juttuihinsa. Mahat täynnä on helppo jatkaa. Työnteon jatkuessa tavoitteet lähenee, joka saa porukkaan uudenlaista virtaa kohti onnistumisia. Vaikka kaikki eivät pääse päivän tavoitteisiinsa päivä loppuu myyjien osalta hiukan aiemmin yhteisen tavoitteen täytyttyä.

Myyjien päivän päättyessä arki toimistolla ei kuitenkaan pääty tähän, vaan pölyn laskeuduttua ryhmähaastatteluun osallistuvat saapuvat paikalle. Tutustumisen ja kahvinkeiton jälkeen haastattelu soljuaa hyvällä energialla eteenpäin. Noin tunnin kestävän keskustelun jälkeen on aika sopia jatkosta ja toivottaa päivänjatkot. Haastattelun jälkeen käydään vielä läpi, miten haastattelu meni ja mitä jäi päällimmäisenä mieleen. Läpikäynnin jälkeen kello on jo kahdeksan illalla, joten on aika hipsiä kotia kohti. Siitä huolimatta, että päivä oli pitkä, niin onnistumiset saavat hymyn huulille.  

Ajatuksia arjesta ja sen vaatimuksista

Arki toimistolla on aika hektistä. Yleisesti ilmapiiri on keskittynyt. Ilmapiiriä rentouttaa selkeät tuuletukset onnistumiselle sekä muutaman henkilön huono huumori. Arjessa pienten onnistumisten huomioiminen onkin tärkeää, koska välillä onnistumiset tulevat pitkäjänteisen aherruksen kautta. Näin ollen ilman onnistumisten huomioimista työ voi tuntua merkityksettömältä. Lisäksi vaikeilla hetkillä ajoittain keskittyminen karkaa, jolloin edetään väärille raiteille ja onnistumisiin pääseminen on hankalaa.

Näissä hetkissä esihenkilön taitoja testataan, koska tilanteeseen vaaditaan nopeaa reagointia sekä hyvää tilannetajua. Oikeille raiteille palauttaminen vaatii keskittymisen siirtämistä takaisin tekemiseen ja onnistumisiin. Koska henkilöitä on paljon eri ominaisuuksilla taito tunnistaa henkilöiden kehitystarpeet ja heille tueksi oleminen vaikuttaa haasteelliselta.

Arki toimistolla tuntuu luontevalta. Syy siihen on ilmapiiri, jossa jokaista rohkaistaan olemaan oma itsensä. Näin ollen jokainen pääsee loistamaan vahvuuksillaan. Täytyy myöntää, että alkuun hektinen arki, jossa hälinää riittää arvelutti. Ajatukset siitä, että pystyykö toimistolla keskittymään sekä ennakkomielikuvat jäykästä ja paineistavasta ilmapiiristä vähän säikäytti. Oli ilo huomata, että oletukset osottautuivat vääriksi.  

Oletko miettinyt myynnin tehtäviä?

Myyntitoimiston arkea nähneenä voin sanoa, että myyntitehtävissä pystyy kehittämään tärkeitä taitoja, kuten neuvottelutaitoja ja ongelmanratkaisukykyä sekä tienata arvokasta kokemusta. Jos kaipaat uusia haasteita tai arvokasta kokemusta, niin hae meille alla olevasta linkistä ja tehdään sinusta myynnin supertähti!

https://www.intensive.fi/tyopaikat/